Nem gondoltam volna, hogy újév másnapján hagyományőrző program keretében solymász-bemutatót fogok nézni, de azt sem, hogy a solymászat Japánban több, mint 1600 éves múlttal rendelkezik. A sólymot (鷹・たか) Japánban szerencsehozó madárként tisztelik, és aki ezt látja újév első három napja valamelyikében, az egész évben biztosan szárnyakat kap.

Létezik egy olyan japán hiedelem is, miszerint, ha sólyom, a Fuji hegy, vagy padlizsán jelenik meg a legelső álmunkban (újévkor), akkor óriási szerencsében lesz részünk. Amúgy ez a kis mende-monda, Shizuoka prefektúrából származik, ahol ott a Fuji hegy, sok a sas, és persze sok padlizsánt termesztenek...

A fentiekből kiindulva vajon nekünk mi hozhat szerencsét az újévi álomban? A Holló? Balaton? Pestieknek a Gellért hegy? Pirospaprika?...

Azt is mondják, hogy a legelső álmunk egyfajta jövendőmondó álom, vagyis aszerint fog alakulni az egész évünk, hogy milyen álmot láttunk legelőször 2011 éjjelén, hajnalán, kit mikor ért az álom január elsején.

Újévkor bevett szokás omikuji-t húzni. Ez egyfajta jós-papírocska, megmondja, hogy milyen év vár ránk szerelem, munka, egészség... stb. terén. Újévkor ezt is kellett árulnom. Mondhatom a legjobban fogyó árucikk volt, már ha ilyet árucikknek lehet nevezni. Akinek nem tetszik a szerencséje, az kikötheti a szentély melletti vékony madzagokra, hogy a szél elfújja a rossz jóslatokat. Ám azt is mondják, hogy a jószerencsét is ki kell kötni, mert akkor biztosan teljesülni fog. A szentély papjai viszont egészen más állásponton vannak. Szerintük nincs rossz vagy jó jóslat, mindegyik papíron lévő információ csupán intelem, útmutató, hogyan viselkedjünk abban az évben, ezért szerintük pont az lenne a lényege, hogy minenki magánál tartsa, és ha kell elővegye, és erőt vagy tanácsot merítsen belőle.

Egy érdekesség újév első napjáról. Csak tippelni tudok, hogy miért játszanak hajléktalanosdit a fiatal lánykák az útszéli járdán: másnaptól kezdődik a leárazás a boltokban (már most sorban ülnek) ...

Óó, és ne feledkezzünk meg az idei év kanjijáról (írásjegy, karakter) sem, aminek repülés, szárnyalás a jelentése. Különösen passzol a nyuszi évére, hiszen ez az év olyan lesz, hogy csak úgy ugrálni/szárnyalni fogunk a szerencsétől. (…és aztán jön a sárkány éve…)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr452571531

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS 2011.01.25. 10:20:59

A téli napforduló már egy hónapja volt, a napok érezhetően hosszabbodnak, de még mindent hó borít. A legtöbb énekesmadár elköltözött, ám ha tele a madáretető, megjelennek a kék szajkók, feketefejű cinkék és élénk vörös kardinálispintyek. Télen a leggya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sangsahwa · http://sangsahwa.wordpress.com 2011.01.18. 22:41:14

Én már nem emlékszem rá, hogy mit álmodtam az első éjjel. Ha ezt tudom, felírtam volna :)
Nekem is azt mondta a pap Narában, hogy ha rossz, ha jó, kössem ki. Tutira mennek az biztos :D
Azért ez nem semmi, hogy már egy nappal előtte odaköltöznek a bolt elé. Legalább jó hideg volt?

Evi1985 2011.02.15. 09:30:33

Kedves Bogi,

A kezdetek óta olvasom a bejegyzéseidet, minden nap ránézek a blogra. Mostanában nagyon eltűntél. Tudom, hogy nagyon sok dolgod van kint és már nem sokáig leszel Japánban - letelik az 1 év- , viszont régebben hetente írtál bejegyzést, most pedig már 1 hónapja semmi. Légyszi, írj!

Bocipók 2011.02.15. 11:46:28

@Evi1985: Keves Évi!
Köszönöm leveled, igyekszem!! :)
süti beállítások módosítása