Gyereknap

 2010.05.05. 15:00

No akkor zárjuk most már le ezt a Golden Week-et, mert a túl sok pihenés is megárthat. Méltó záróakkordja e csodás hétnek a gyereknap, azaz a kisfiúk napja. Ekkor halat eregetnek (még jó, hogy nem galambokat:)) jobban mondva pontyot. A ponty jelképezi a kisfiúk életét: ha szembeszállnak a széllel és leküzdenek minden akadályt, akkor biztosan sikeresek lesznek. Vidéken patakba teszik ugyanezeket a pontysárkányokat, a hatás és a jelentés persze ugyanaz marad. Sajnos csak sötétedéskor bukkantam rá erre az elhagyatott kis pontyrajra az egyik háztetőn. Szerintem ők is kíváncsiak azokra a nagy darukra a torony tetején.

 

Ezen a napon a hagyományokoz híven bambuszt esznek. Persze nem a keményet, hanem a "bambuszocskát" a bambuszrügyet, ami mellesleg nagyon finom (kár, hogy frisset legközelebb már csak egy év múlva lehet enni). A bambusznak is megvan a maga jelentése a fiúkák számára. Ahogy a bambusz minden nap 20 centit nő, úgy a kisfiúk is, ha gyereknapon bambuszt esznek, akkor jó nagyra megnőnek (régen nem sokat ehettek...), erősek lesznek, izmosak és egészségesek. Az alábbi ünnepi ételt oszekihan-nak (お赤飯) hívják. A babtól lett ilyen szép rózsaszín a színe, a gesztenyétől (az, amelyik úgy néz ki, mint egy főtt krumpli) meg érdekes az íze.

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr201976569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündemény (törölt) 2010.05.05. 19:53:13

Koi-kat eregetnek? Nagyon jól nézhet ki, szeretem ezt a szimbólumukat! A víz és a halak erejét nem tisztelik annyira másutt! :D

rashiii 2010.05.06. 22:08:56

Kis gonosz. =D Viszont egészségesnek egészségesek, nem?
Egyébként ez, ami a képen van, ez egy adag? Ez mind az ebéd/vacsora?

Bocipók 2010.05.10. 00:15:16

@rashiii: Persze, hogy egészségesek, nem is akartam én gonosz lenni. A képen látható étel csak egy építőeleme egy hagyományos japán étkezésnek, mely több fajta kis adagú fogásból áll.

sangsahwa · http://sangsahwa.wordpress.com 2010.05.12. 16:53:51

De gondolom kb. mindegyik adag ekkora lehet.
A koi eregetésről már hallottam régebben, nagyon tetszenek a papírkoi-k, meg az igaziak is szépek :)
süti beállítások módosítása