7, 5, 3...

 2010.11.15. 16:38

Nem, a cím nem prímszámos logikai feladványt rejt magában. Inkább azoknak a gyerekeknek az életéveire utal, akiket ezen a napon mutatnak be a sintoista vagy buddhista szentélyekben.

Shichigosan-nak hívják az ünnepet, melyet 1681-óta tartanak Japánban. Akkor mondott el ugyanis az egyik várúr hivatalosan egy imát a kisfiú Tokugawa Tokumatsu egészségéért.

Ma ezen a napon a 3 és 5 éves kisfiúk, valamint a 3 és 7 éves kislányok vonulnának fel a templomokban, hogy megkapják a sok áldást és védelmet az elkövetkezendő életükhöz, ha nem esett volna egész nap az eső, és ha nem tették volna ezt meg már két nappal ezelőtt, amikor hétágra sütött a szombati nap.

Amúgy a kínai horoszkóp szerint november 15.-ke az a nap, amikor az ördögök nem jönnek elő, így egész nap szerencse éri az embert. Másfelől novemberben szokás hálát adni az isteneknek a betakarított terményekért. Régen, ha november 15.-kén éppen telihold volt, akkor az emberek az adott közösség védő szelleméhez is elmondtak egy-egy hálaimát a jó termésért, a gyerekek gyors felnövéséért és az isteni védelemért.

 

Sok kis cuki lurkót láttunk hol megszeppenten, hol böngicsélve, hol boldogságtól ragyogó arccal, ámde mindvégig büszke tartással, hisz tudják, hogy bármi is történjék, ez a nap cskis az övék.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr502450404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sangsahwa · http://sangsahwa.wordpress.com 2010.11.15. 22:57:55

Ezt az ünnepet is meg szeretném nézni egyszer, már annyiszor hallottam róla és nagyon érdekel.
süti beállítások módosítása