tam-tam dobolok

 2010.06.20. 19:20

Még eddig nem sikerült senkinek megfejteni a taxis kérdést... Rossz szemszögből közelítitek meg a dolgot. Hajrá!

Véégre kiélhettem picinyke dobtudásomat!! Éljen!

 

A dob szó szerint kizökkenti az embert a mindennapok ritmusából, és egy ragyogóbb útra tereli. Néztem a többieket, nem volt olyan, aki ne jött volna lázba, vagy ne DOBódott volna fel egy kis taiko-s dobolás után. Van benne valami ősi tűz, ami mindenki lelkét megérinti.

Próbálkozgatunk...

https://www.youtube.com/watch?v=66o0VPkGNFc

 

Mielőtt még Nyugatról el nem árasztotta volna Japánt a sok jó, azelőtt a taiko-hoz nem használtak ritmusképletet. Helyette szavak (hangok?) jelölték a ritmust pl.: don, don, don karakakka, don doko don don karakakka....

Természetesen a taiko is borzasztóan sokba kerül. Ezt is Kinából hozták be rééges régen, a Yayoi korszakban (Kr.u. 3. sz-ig). Akkoriban információátadásra szolgált. Később a háborúkban kapott fontos szerepet, hogy növelje a katonákban a harci kedvet. Amúgy taiko-t használnak a szumó mérkőzéseken és a hagyományos japán előadóművészetben is (a matsurikon kívül). 

Végül,de nem utolsó sorban Isten éltesse az apákat, mert ma az ő napjuk van Japánban!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr112096218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havasi_gyopar 2010.06.26. 23:59:22

Szerintem is kizokkent a dobperges :) tok ugyes vagy :)
Visszaterve a taxishoz sztorihoz: szerintem az alkalmazott ul elol, hogy a tulaj es a vendeg hatul nyugodtan tudjon elbeszelgetni. Gondolom a tulaj ul a sofor hata mogott, a vendeg pedig az alkalmazott hata mogott.
süti beállítások módosítása