A nyár ízei Japánban

 2010.08.05. 17:24

Padlizsán á la japonaise

A meghámozott padlizsánt kb. 15 percre vízbe rakjuk, hogy kijöjjön belőle a csúnya, barna színű savanyúság. Majd leöntjük róla a vizet, és egy edényben megpároljuk. Amikor már megpárolódott, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ezalatt elkészítjük hozzá az öntetet. Szójaszószt (100cl) nagy evőkanál ecettel, egy teáskanál cukorral, egy teáskanálnyi reszelt gyömbér levével összekeverjük. Egy fontos alkotóelemet nem említettem még, ez az úgynevezett dashi (10cl), ez nálunk erőleves alaplének felelhet meg (általában por formájában árulják). Nem vagyok benne biztos, hogy a Vásárcsarnokban árulják-e, de érdemes egy próbát tenni.

Miszó-misző paszta

Egy, a leginkább sötétbarna cipőpasztára emlékeztető szósz elkészítését szeretném közre bocsátani. Nem kell hozzá más, mint akaimiszó (vagyis piros miszó), cukor, őrölt szezámmag és mirin (ez egy édeskés szaké, amit ha be tudunk szerezni, jó, ha nem, az se baj, könnyedén elhagyható). A miszót egy lábasban alacsony lángon addig melegítjuk, amíg kicsit folyékony állagú nem lesz. Majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a cukrot az őrölt szezámmmaggal (és akinek van, mirinnel). A legvégén egy erőteljes ízű, édeskésen sós krémet kapunk, ami nagyon jól megy pl. rántott húshoz, olajban sült padlizsánhoz, cukkínihez, (nyers) uborkához.

Avoszószabi

Ez egy igazán nyáriasan hűsítő saláta fedőneve. Hozzávalók: uborka, paradicsom, sajt (pl trappista:), avokádó. Ezeket összekeverve, ahhoz ilyen jó lédús, és japános legyen, hozzáadunk még egy kis szójaszószt, melybe előtte wasabit (zöld színű torma) egy nagyon pici (pár csepp) ecetet vagy citromlét kevertünk.

Szeitaró rákocskái

Ezt a receptet a német söröző japán szakácsától lestem el. Nem túl japános, de amikor megláttam benne a sok paszulyt, akkor megörültem. Hogy miért is? Mert meleg szívvel ajánlhatom ezt a receptet különösen azoknak, akiknek a kertjében rengeteg paszuly terem, és akik, mivel nem tudnak vele mit kezdeni, minden nap levest vagy főzeléket főznek belőle (családtagjaik legnagyobb örömére:))

Fokhagymát és szárított erős paprikát olajban egy kicsit megpiritjuk. A felszeletelt padlizsánt (egy másik) olajban kisütjük, majd hozzáadjuk a pirított fokhagymás szárított paprikát. Ezután belerakjuk a kiolvasztott rákocskákat, és tovább hevítjük az egészet. Amikor már úgy látjuk, hogy ropogósak lettek a rákocskák, akkor csak azokat kivesszük (nem jó, ha túlsülnek, mert akkor kemények lesznek), majd tejszínt és paradicsomszószt adunk az eddig kisült finomságokhoz. Amikor már összefőttek az ízek, akkor visszapottyantjuk a rákocskákat. Közben kifőzzük a spagettitésztát (amúgy az étteremben nokedlivel tálalják :) Hopszla, de kimaradt a zöldbab. Sebaj, pótoljuk: amikor már félig megfőtt a tészta, akkor hozzáadjuk a felszeletelt zöldbabot (a fővő tésztához), így a zöldbab egy kicsit meg is fő, meg nem, is. Pont jó lesz a keménysége. Leszűrjük a zöldbabos tésztát, összekeverjük a paradicsomszószos, cukkinis rákocskákkal, és végül mindenki boldog, hogy ilyen finomat ehet.

 

Reiko san készített a kedvemért fahéjas csigát, csak hogy ne felejtsem el a hazai ízeket :) Isteni finom volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr872201592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása