Buli a darumákkal... 2.

 2011.01.04. 18:20

A szentélyek újévi árusító standjáról nem hiányozhat a daruma sem. Ha már feldobtam a labdát az előző poszt címében is, akkor essen le ez a pár szó erről a kis ideges, bajszos figuráról, melynek a legmarkánsabb megkülönböztető jegye az, hogy a legkifejezőbb része, a szem hiányzik. Ha ezt pótolni akarjuk, akkor kívánni kell valamit, és be kell rajzolni a figura bal szemét, majd, ha teljesül, akkor a jobb szemét is.

Mit lehet kívánni? Boldogságot, egészséget, szerelmet, rossztól való távoltartást, pénzt, jó emberi kapcsolatokat/diplomáciai készséget, jó eredményt, munkát, családi békét…stb.

Ezek után már igazán nem mondhatják el magukról a japánok, hogy szerencsétlenek.

 

Szóval azon az éjjel, amikor az órák össze-vissza verték az évnyitó éjfélt, meghagyták nekem, hogy amikor a legelső hívők jönnek, tiszteletüket tenni az újévben először a szentélynél (hatsumoude), akkor nekem kell feltöltenem a goendama –s készletet (a videón fehér kis papírtasakokba vannak csomagolva). A goen, 5 yen-t jelent, de van még egy olvasata is, melyet úgy lehetne lefordítani, hogy sors, kötelék vagy karma. Ha valaki újév napján ilyet szerez be magának, akkor az illetővel abban az évben sorsszerű csodálatos dolgok fognak történni. Ezt a kis 5 yenes érmét csupán az első 100-200 látogató kaphatja meg, ezért különösen nagy becsben tartják.

 

Ezután halk visszaszámlálás

.

.

.

Majd a főpap megszólaltatja a dobokat, és kezdődhet a hálaadás az előző évért, és a segítségkérés a következő évre…

Leírhatatlan érzés ott ülni éjfélkor egy szentély fűtött piros szőnyegén a dobszó közepette, miközben a másik oldalról feléd árad a sok óhaj, sóhaj és imádság. (Persze azért próbáltam néha elbújni, hogy nagyon ne ijedjenek meg egy magamfajta gyüttment-től)

Közben a háttérben sátrakban önkéntesek vidáman és ingyen! osztogatják a forró, édes rizsbort, és a toshikoshi soba-t (avagy az újévi, hajdinatésztából készült levest, kissé nyersen fordítva, ám finomra főve) és celofánt (ezt ne kérdezze senki, hogy miért, gondolom az adott cég raktárkészletében sok volt a felesleg…). Természetesen aki ezeket elveszi, az adhat jelképesen 100 yent (kb 250Ft), amit majd a szentélynek adományoznak.

Mindez valahogy így, avagy Bogiperspektíva majdnem élőben:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7uIJu0pA4fM

 

 

Majd „védőfelszerelések” árulása hajnali 3-ig…

 

és reggel 7-től a folytatás… (mert ugye a kedves hívek január első három napjában bármilyen időpontban felbukkanhatnak a szentélynél)

 

Nem tudom, hogy az a szentélybe látogatott embertömeg vallásos volt-e vagy sem, mindenesetre azért érződik, hogy ebben a pár napban a hit, a szokás vagy a babona (tudja a csuda melyik) győzedelmeskedik a józan ész felett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr562560557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása