Az utolsó napok...

 2011.02.14. 17:30

 

Lassan a vége felé közeledik minden: a tél is, a blog is...

Megpróbáltam több kis csokorba foglalni az uolsó 1-2 hét eseményeit, és érdekességeit, melyek hatással voltak rám.

Metróaluljárók (nem túl izgalmas téma, de élőben a látvány annál pezsdítőbb és magával ragadóbb)

Érdemes az utolsó képhez egy kis megjegyzést hozzátenni. A kép Ikebukuro állomás aluljárójában készült. Ikebukuro amúgy egy kis poros falucska volt még kb 120 évvel ezelőtt, amikor Tokió bekebelezte, és ma már szerves részét alkotja. Sok tavacska volt a környékén ezért nevezték el tó-zsák-nak (ike - fukuro), legalábbis ha az írásjelét próbáljuk lefordítani, ám ha a hangzásából indulunk ki, a fukuró baglyot is jelent. A bagoly pedig Japán egyik kedvelt, szimbolikus állata, hiszen a nevében is benne van, hogy elveszi a szenvedést (fu-fosztóképző, kuró-szenvedés). (Japánok is szeretnek a szavakkal játszani:)) Vagyis, ha idős japán bácsiknál, néniknél látunk kitűzőként, lifegőként a kocsi belső visszapillantótükrére akasztva, vagy bármilyen formában baglyot kitéve, akkor az azt jelenti, hogy a tulajdonosa fájdalmakkal küzdhet, és szeretné, hogy a bagoly elvegye tőle a fájdalmát, vagy, hogy megvédje őt a fájdalmaktól.

 

Egy kis gasztro- avagy amiket nagyon megszerettem

Rákocskák Hokkaidóról

Sushi a Tsukijin

Monjayaki Tsukishimán

Sukiyaki, ami a sushi, a szamuráj és a gésa mellett az egyik legismertebb szó a világon, jelentését én is hazautazásom előtt két nappal ismertem meg csak igazán. Alaplében össze kell főzni vékonyra vágott húst, zöldségeket, tofut, majd, ha ezek készen vannak, akkor felvert nyers tojásba kell mártani és úgy elfogyasztani. Azt hiszem Reiko san karéudonja mellett ez fog még nagyon hiányozni.

Zöld teás Tiramisu, ami egyszerűen zseniális!!!

Persze nekem is kellett valami maradandót alkotnom: gulyásleves 30 főre, melyet pálcikával sikerült mindenkinek elfogyasztani. (Mind megették, becsületükre váljék) Fakanál híján, nekem is naaagy pálcikával kellett kevergetnem a levest.

Random képek az utolsó hetemből:

Tokió kellős közepén (Suidoubashi) van egy nagy szórakoztatóközpont, közvetlenül a baseball stadion szomszédságában.

A jobb oldali épület 6. emeletén egy óriási onsen-komplexum van kiépítve, 3 fajta különböző hőfokú szaunával, 6 benti, és 2 kinti medencével abszolút japán stílusban, és mindez duplán: külön férfiaknak és nőknek)

 

Bambuszból tányéralátét szövése Gabriellával Asakusa közelében

Meglátogattam egy kanadai iskolát Tokorozawában, amit Tetsuya san (fogadóapuka) mutatott meg nekem. Reformpedagógiára épülő oktatási módszerük nagyon érdekes. Az osztálytermek nincsenek fallal elválasztva, gondolom a 'nincs mit rejtegetnünk', és a 'bárkit örömmel fogadunk' elv alapján. (az alábbi képen talán matekóra zajlik)

Művészettöréténet- és rajzóra keretében például ilyen festményeket készítenek a folyosó falára papírmasék segítségével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr442660987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evi1985 2011.02.16. 09:42:26

Hű, Bogi... Nagyon jó vagy! :) Bepótoltad a lemaradást.

Tetszenek az új képek is!

Március 26- án mi is kiutazunka férjemmel 15 napra. Ezzel egy álom válik valóra.

Te meddig maradsz még kint?

21stcherrygirl - Riell · http://projekt-home.blogspot.com/ 2011.02.16. 20:11:56

Jajj már le is telt az egy év? Hű de hamar. Jó lesz újra itthon látni azért... :D
Riell

iluska1 2011.02.18. 09:50:35

Szia Bogi!
Jó utat haza!Hiányoznak majd a beszámolók :(

rashiii 2011.02.18. 19:33:03

Üdv itthon, Bogi-san! =)
Kati
süti beállítások módosítása