A mai nappal elkezdődött Japánban a 'Golden Week'-ként híressé vált egy hét, amikor büntetlenül lehet élvezni a szabadság örömeit. Ererdeti neve japánosok kedvéért: 黄金週間 vagy 大型連休(おうごんしゅうかん・おおがたれんきゅう)

7 nap alatt 5 hivatalos munkaszüneti napot tartanak. Ma elsőként Shouwa császár születésnapjának a tiszteletére kell pihenni. Igen ám, de 1988-óta már új császár van új születésnapi dátummal (december 23). Gondolom azért hagyták meg, hogy az "arany hét" tényleg egy hetet tegyen ki.

Ha netán az elkövetkezendő egy hétben különösen sok japán turistát látnátok Budapest utcáin, az mind a Golden Week-nek köszönhető. Ugyanis Japánban nagyon kevés munkaszüneti napot lehet kivenni szabadság céljából (talán 9-et vagy 11-et), így minden adandó alkalmat megragadnak az utazáshoz. Érdekesség kedvéért: ősszel tartják a Golden Week párját, a Silver Week-et, ami november elejére esik.

Sajnos nem láttam olyan pólófeliratokat, hogy "I love Shouwa császár", de más érdekességet viszont találtam (kicsit aprók a betűk, de remélem így is kivehetők):

Kutyasétáltatás:

Legutolsó élményem a vécéhez kapcsolódik. Azt kell tudni a japán vécékről, hogy ahány hely, ahány wc  és annyi fajta lehúzási technikája van. Olykor beletelik pár percbe, mire rájön az ember, hogy mit is kell megnyomni, meghúzni, lenyomni, vagy egyszerűen semmit se csinálni a megfelelő öblítésért. Sőt, azt is tudtam, hogy be van szerelve egy gomb, amit csak vészhelyzetben szabad megnyomni. (Ha netán lehúznád magad a vécén?) Ám tegnap két óra közötti szünetben annyira fáradt voltam, hogy véletlenül ezt a gombot nyomtam meg (mentségemre szóljon, hogy nem piros vagy narancssárga volt, hanem zöld) Olyan szirénázás támadt hirtelen azon a szinten, hogy azt hittem tűzriadó van. Mindenki odasereglett, én meg próbáltam a lehető legbájosabb és egyben legszerencsétlenebb arckifejezésemet elővenni, és megnyugtatni őket, hogy bocsi, csak eltévesztettem a dolgot. Már látom is lelki szemeim előtt a tanárokat, amint meetinget tartanak arról, hogy milyen ellenintézkedést lehetne tenni annak érdekében, hogy többször ilyen eset ne forduljon elő... (Persze aztóta kétzer is elolvasom a gombok feliratát a vécében, mielőtt hozzájuk nyúlnék:))

Ha már ennél a témánál tartunk, akkor íme egy példa a hagyományos, egyszerű otthoni wc-re:

 

 

 És van ülőkemelegítő funkciója is :))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr821962441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anitasz95 2010.04.29. 18:59:23

Te jó ég!XD Ez a nemsemmi! XD
És mit mondtak neked a kis balesetednél? :D

rashiii 2010.04.30. 18:30:12

Ez nagyon nagy! =D Már előre félek, h. mi lesz velünk. Végig fogjuk szirénázni Japánt! XD
Sensei, küldtem e-mailt. Remélem azon a címeden, ami volt eddig, azon megkapod.

Bocipók 2010.05.01. 16:52:24

@anitasz95: Csak rémülten néztek, nem mondtak szerencsére semmit :))

sangsahwa · http://sangsahwa.wordpress.com 2010.05.04. 14:57:25

Ez mekkora! :) Hát ezt tuti mi is eljátsszuk majd párszor XD
Gondolom a wc gombokon a a feliratok kanji-val vannak.
Talán azért volt ilyen risztó gomb, hogy ha nem nyílik a wc ajtó, segítenek? De miért pont a többi gomb közé teszik? o_O
süti beállítások módosítása