Nebuta matsuri

 2010.08.23. 16:43

Nebuta matsuri eredetileg Aomori nevű város nevéhez fűződik. Ám annyira népszerűvé vált, hogy az ország egyes helyein, lásd jelen esetben Tokió Tachikawa városrészében is éltetik ezt a hagyományt.

 

Egyes források szerint Tamuramaro hadvezér készítetett órási szörny-szerűségeket, hogy megfélemlítse vele a gaz lázadókat.

 

Más elmélet szerint a tanabata fesztivál egy továbbfejlesztett változata. Ezen a fesztiválon az a szokás, hogy toro-t úsztatnak. A toro egy favázas, papírral borított lampion, amibe gyertyát tesznek, és vízre bocsátanak. Ennek a célja a megtisztulás, megszabadulás a rossz/gonosz erőktől.

Itt a fa- és drótvázas, japán papírral borított, belülről többszáz égővel kivilágított lampionóriások nem a vizen, hanem kis kocsikon áramlanak az embertömegben.

 

Még a kutya is yukatába vedlett az ünnep tiszteletére.

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr382241607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása