Szumó!!

 2010.06.03. 18:26

A sport, amihez, ha nem vagy elég duci, nem leszel elég menő...

Valami nagyszerű érzés volt belépni a stadionba, teljesen magával ragadott a hangulat. Kezdve a szumósok édes, babahintőporra emlékeztető szagával, a mérkőzést törökülésben, vagy netán fekve szemlélő közönségen át, a gyönyörű kimonókba öltözött hölgyekig, urakig.

Persze az olcsójegyesek (4500 yen), mint én, a karzatról néztük végig az egészet. Félidőben érkeztem meg, (addig órám volt) de pont jókor, mert éppen részese lehettem egy „lemondási ceremóniának”. Az egyik szumós úgy döntött, hogy abbahagyja a versenyzést és visszavonul. Még csak a negyvenes éveiben jár, ezért joggal tehetjük fel a kérdést, hogy hova ez a nagy sietség. Ennek az oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban a mérkőzéseken mindig csak veszített. Ilyenkor levágják azt a kis copfot, amit éveken keresztül büszkén növesztett. Ez a sámsoni szertartás, amit kb egy perc alatt fájdalommentesen véghez lehetne vinni, egy órán keresztül tartott. Ugyanis az összes barát, csapattárs, szponzor ilyenkor abban a megtiszteltetésben részesülhet, hogy egy arany ollóval egy-egy centit vághat a hajvégből.

 

Elég rossz érzés lehet a sok, könnycseppvadász fotós előtt egy órán keresztül ülni, arra gondolva, hogy minden egyes levágott hajtinccsel egyre távolabb kerül attól az élettől, amit addig annyira szeretett. Persze a végén, amikor már az apja és az edzője vágott a hajából, akkor már igencsak törülgette a szemét. Szegény… De sebaj, az élet megy tovább, mint ahogy a mérkőzések is folytatódnak.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=KJLnKN9DYVw

A mérkőzéseket megnyitó mozgássorozat (sajnos a videón az eleje lemaradt), melynek funkciója a rossz szellemekkel való megvívás, és az istenek kegyeinek elnyerése, engedély, a mérkőzésre. (Nekem legalábbis ez jött le belőle)

Mielőtt belépnének a körbe, sót szórnak maguk elé, ezzel megtisztítva a teret. Számomra az a legcsodálatosabb, hogy egy ilyen ősrégi küzdősportot, mint a szumót, a mai napig éltetik, becsben tartják. A szabályai, szartartásai ugyanazok maradtak. Vegyük például azt, hogy nő nem léphet a körön belülre. Ugyanis az egy szent hely, és ha nő oda belép, azzal esetleg tisztátalanná teheti. (Gondolom itt a nők havi tatárjárásos korszakára való tekintettel hozták meg ezt a döntést.) A mai emancipált világban simán el tudnám képzelni, hogy egy nő azzal szerez magának hírnevet, hogy ő volt az első, aki megszegte a szabályt, és belépett a ringbe. Csak azt csodálom, hogy még egy nőbe sem bújt a kisördög, hogy megszegje ezt a szabályt. Amúgy ez a nőkre vonatkozó tilalom még egy helyen érvényes: a szakékészítő műhelyekben.

A legjobbak összecsapása... (A legelején a legyezős bácsi voltaképpen a következő két versenyző nevét hírdeti ki, csak kicsit érdekes rimusban és hanglejtésben.)

https://www.youtube.com/watch?v=IMUlt5EWYWU

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocipok.blog.hu/api/trackback/id/tr352054175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rashiii 2010.06.03. 22:59:51

De jó lehetett! =D Egyszer úgy megnéznék egy mérkőzést élőben. Biztos nagyon jó a hangulata.
Azért elég nagy a kontraszt, ahogy ott állsz az úriember mellett. XD

himawari · http://himawari.freeblog.hu/ 2010.06.04. 21:26:36

Húú, ez nagyon érdekes volt. Olvastam volna még többet is erről a témáról, és jó, hogy sok újdonság is volt benne, amiket nem tudtam. Köszike. Mostmár el kéne menjek majd egyszer nekem is egy ilyenre, mert van egy kis fogalmam az egészről. eddig nem foglalkoztatott ez az egész, de most egészen új megvilágításba került.

anitakelemen 2010.06.10. 14:17:28

Buglárka, mi ez a nagy pihenés?semmi friss iromány, mit fogok így olvasgatni!!!arról nem is beszélve, hogy fb-on is írtam neked és arra sem válaszoltál!fel vagyok háborodva:)
süti beállítások módosítása